Cetatea Brasov

Cetatea Brasovului, ce in vremuri apuse purta numele de Cetatea de pe Tampa, se afla in judetul Brasov, pe varful Tampei si constituie un monument istoric arhitectural de mare valoare. Constructia acesteia a inceput in anul 1395, la initiativa Regelui Sigismud de Luxemburg, fiind mentionata documentar in anul 1434.
Asezamantul ales era unul abrupt, iar arhitectura era una simpla, realizata din piatra. Zidul era dispus cu patru guri de intrare in dreptul careia se afla cate un turnulet, poarta principala fiind acoperita cu un turn mare si ascutit. In afara zidurilor de cetate, mai fusesera construite turnuri de veghe, astazi ramanand doar cateva ruine.

Aceasta a servit ca adapost si aparare si Domnitorului Mircea Cel Batran, in razboiul cu turcii, purtat in anul 1395, mai tarziu aici refugiindu-se si localnicii vremii, cand turcii dominau aceasta zona, distrugand in cele din urma cetatea. Iancu de Hunedoara, recupereaza cetatea, insa aceasta fusese distrusa, asadar, a fost daramata , ramanand doar capela, in locul careia s-a construit Biserica Neagra.

Comentarii Facebook