Cetatea Biertan

Cetatea Biertan, se afla in comuna cu acelasi nume, in judetul Sibiu, incadrata intre Sighisoara si Medias. Reprezinta una dintre cele mai vechi asezari germane ale Ardealului, ridicata in anul 1397, cu o arhitectura ce imbratiseaza stilul gotic, impreuna cu cel al Renasterii. Biserica din interiorul cetatii poarta hramul Sfintei Maria si a fost construita tot in stil gotic dar ceva mai tarziu, incepand cu anul 1486.

In anul 1704, cetatea a fost devastata, urmand ca dupa anul 1833, biserica din interiorul cetatii sa fie folosita de crestini adepti ai mai multor religii, ortodoxe sau greco-catolice. Dupa caderea comunismului, sasii parasesc Biertanul, in numar foarte mare. Din anul 1913, turnul mausoleului a devenit si mai cunoscut, datorita adapostirii mormintele fetelor bisericesti.

Sculptura altarului, unde sunt reprezentate Fecioara Maria si Maria Magdalena, imbratisand un crucifix, impreuna cu panourile ce alcatuiesc altarul, cel mai mare si impunator din Transilvania, au fost realizate in ambianta culturii din Viena.

Constructia monumentala, cu trei porti de intrare si cu un ansamblu de incuietori extrem de interesante, a fost premiata in Expozitia Mondiala de la Paris, in anul 1900, iar in anul 1993, asezarea saseasca intrand in Patrimoniul National UNESCO.

Comentarii Facebook