Municipiu al judetului Constanta, Mangalia este amplasat in partea sudica a litoralului romanesc. Actualul oras este asezat in locul vechii cetatii Callatis, intemeiata de colonistii greci. Distrusa si recladita, frumoasa cetate a prosperat mult timp chiar sub diverse stapaniri. Au ramas resturi ale zidului grecesc si roman, dar si doua necropole, denumirea de Mangalia dateaza din secolul XII. Statiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun si Olimp apartin administrativ de Mangalia.
Aceasta reprezinta o destinatie turistica de mare importanta, dominand peisajul Marii Negre, fiind o statiune balneoclimaterica cat si una cu puncte de interes major. Imbina elementele atractive ale litoralului cu cele curative, balneare, cu cele nautice, de agrement datorita ambarcatiunilor si navelor de croaziera, dar si cu cele culturale. Plaja este foarte lunga si are o latime medie de 200 m. Doua case de cultura, doua biblioteci si cinematograful, reprezinta un intreg cultural oferit tuturor turistilor.
Puncte de atractie
Bazele moderne de tratament si recuperare, unde sunt tratate diverse afectiuni: degenerative, dermatologice, endocrinologice si ginecologice, insa acestea au in dotare si sectii de recuperare: hidroterapie, acupunctura, etc.
Portul Mangalia care are o suprafata de depozitare a marfurilor de 27.000 mp, are accesul la sosea si cale ferata cu antestatie 3 linii, impreuna cu santierul naval Mangalia, care construieste nave si executa reparatiile acestora. Santierul dispune de trei docuri de uscat si unul plutitor.
Portul turistic (apartine primariei Mangalia) care este cel mai nou si mai modern de pe litoralul romanesc, alaturi de faleza si aleea de promenada, care are o lungime de 2 km. Acesta dispune de 146 de locuri de acostare, zece dintre ele fiind pentru navele mai mari, de 18 metri lungime. Face legatura directa cu orasul,(accesul este direct de pe chei) si datorita pozitionarii intr-un spatiu ferit de vanturi si furtuni, zona este nemaipomenita pentru sporturile nautice.
Muzeul de arheologie Callatis, unde sunt gazduite activitati cultural-stiintifice si alte evenimente de acest gen, se afla colectii grecesti si romane, statuete, vase de sticla etc. In parcul Muzeului sunt prezentate coloane si sarcofage. Langa muzeu se afla si un fragment din zidurile vechii cetati. Alte monumente reprezentative Muzeului sunt: situl restaurat de la hotel President, inedit prin fundatia sa, Mormantul crestin cu Psalmi, cu cele doua inscriptii din psalmi, Mormantul cu Papirus, cu sarcofagul decorat in lauri de bronz si papirusul epigrafic, etc.
Monumentul Eroilor, amplasat in centru, chiar in fata Casei de Cultura, este creat in stil modern, mesajul scris pe placa de bronz este unul de vitalitate si reprezinta istoria Mangaliei.
Geamia Esmahan Sultan (in stil maur), este imprejmuita de un cimitir musulman, cu morminte vechi de mai bine de 300 de ani, fiind cel mai vechi lacas de cult de rit musulman. Temelia, interiorul si acoperisul moscheii, dar si fantana, din curte au fost refacute.
Padurea Hagieni, este o padure naturala cu diferite esente care adaposteste vegetatia de stepa, arbusti si rape de calcar intr-un peisaj unic.
Herghelia Mangaliei, este atat o atractie spectaculoasa cat si un centru de agrement, este special amenajata pentru cursele de trap si galop. Se poate face echitatie sau te poti plimba cu trasura pe malul Marii Negre. Herghelia detine atat cai de rasa cat si ponei.
Lacul Mangalia, are izvoare de apa termala si sulfuroasa, si este amplasat in locul unei mlastini. Multe specii de pasari impanzesc lacul, dar si broaste testoase. Pescuitul sau plimbatul cu barca reprezinta un alt punct de interes. Pe malul sudic al Lacului Mangalia se gaseste rezervatia speologica, Pestera Limanu.
Muzeul Marinei, dezvaluie tehnici de navigatie si detine obiecte de patrimoniu, artilerie navala si aeriana.
Biserica Sf. Mina, pune in lumina vechea traditie romaneasca a lemnului.
Evenimente
Cele mai importate evenimente gazduite de Mangalia sunt: Festivalul Callatis, Festivalul International Zile si Nopti de Literatura si Gala Tanarului Actor.
Harta orasului