Manastirea Durau, se afla in Comuna Ceahlau, din Judetul Neamt, dateaza din secolul al XVII-lea, poarta hramul Bunei Vestiri, a fost ctitorita de catre una din fiicele Domnitorului Vasile Lupu si este o manastire de maici.
Aceasta a fost ridicata pe un vechi asezamant bisericesc, un schit de maici, ce s-au retras in Poiana Varatec, urmand sa intemeieze Manastirea Varatec, un grup de calugari luandu-le locul, iar cu ajutor unor negustori instariti, au construit actuala manastire.
Manastirea, imprejmuita de brazi, se afla intr-un loc plin de liniste si reculegere. In apropierea acesteia, se afla Muntii Ceahlau si cascada Duruitoarea, de unde ar proveni si numele manastirii, potrivit traditiei populare. La ridicarea manastirii, a fost folosita piatra si caramida, arhitectura imbinand elementele moldovenesti traditionale, cu cele preluate de la constructiile laice.
Icoanele in stil fresco si sculpturile in lemn de stejar, dau o frumusete aparte acesteia. Picturile de ceara, zugravesc scene din viata sfintilor, Nasterea Mantuitorului, sau cei patru evanghelisti.
Turnul clopotnitei, este si el o constructie monumentala extrem de frumoasa, la etajul intai aflandu-se paraclisul cu hramul Schimbarii la Fata, pe bolta fiind pictata o fresca, fiind prezentata aici si o expozitie de arta religioasa.