Romania – Date generale

Asezare

Pozitia geografica pe glob

Romania este strabatuta de paralela de 45° latitudine nordica, care trece cu aproximatie pe la limita dintre treimea sudica si cea centrala a tarii. Aceasta paralela strabate puncte apropiate de localitati ca Sulina, Baia de Arama, Baicoi e.t.c. Extremitatile pe axa nord-sud sunt reprezentate de localitatea Horodistea in nord (48°15’06”) si localitatea Zimnicea in sud (43°37’07”). Din faptul ca Romania este strabatuta de aceasta paralela, deriva asezarea sa in jumatatea emisferei nordice, de unde rezulta si clima temperata pe care o are. Cealalta coordonata importanta pentru asezarea Romaniei o reprezinta faptul ca este traversata de meridianul de 25° longitudine estica. Acesta trece foarte aproape de centrul tarii si traverseaza localitati ca Rosiori de Vede, Fagaras e.t.c. Extremitatile tarii pe axa vest-est sunt reprezentate de localitatile Beba Veche in vest (20°15’44”) si Sulina in est (29°41’24”).

Asezarea in cadrul Europei

Romania este asezata foarte aproape de centrul continentului pe directia est-vest; distanta fata de centru este de doar cateva sute de km spre est. Pe cealalta axa, Romania este asezata destul de evident spre partea sudica a continentului, deoarece se afla la aproape 1000 km de centru. Astfel, rezulta ca Romania este o tara asezata in partea central-sud-estica a Europei.

Care sunt vecinii Romaniei?

Romania se invecineaza cu 5 tari pe o lungime totala a frontierei de 3150 Km. Cea mai lunga granita este reprezentata de cea cu Republica Moldova. Limitele tarii sunt reprezentate in proportie de aproape 60% din granite naturale care sunt reprezentate de Dunare si patru rauri mari: Tisa, Nera, Prut si Mures.

Vecini

  • Ucraina (nord si est)
  • Republica Moldova (est si nord-est)
  • Bulgaria (in sud)
  • Serbia (sud-vest)
  • Ungaria (nord-vest)

 

Lungimea granitelor

  • 681 km cu Republica Moldova (intre Cuzlau la nord si Rieni la sud)
  • 649,5 Km cu Ucraina (intre Cuzlau si Halmeu in sectorul nordic; intre Rieni si Marea Neagra sectorul estic)
  • 631 Km cu Bulgaria (intre Pristol la vest si Vama Veche la est)
  • 546,5 Km cu Serbia (intre Pristol la sud-est si Beba Beche la nord-vest)
  • 448 Km cu Ungaria (intre Beba Veche la sud-vest si Halmeu la nord-est)
  • 193,5 Km in Marea Neagra de-a lungul platformei continentale (245 Km de litoral)

 

Elemente caracteristice

Primul element caracteristic al Romaniei este faptul ca este o tara carpatica. Carpatii se intind intre bazinul Vienei si Valea Timocului pe o distanta de 1500 Km. Suprafata totala a Carpatilor este de aproximativ 190.000 Km din care 66.303 Km (34%) se afla pe teritoriul Romaniei. Suprafata Carpatilor pe teritoriu romanesc reprezinta aproximativ 28% din suprafata tarii.

Al doilea element este reprezentat de caracteristica de tara dunareana. Dunarea intra in contact cu Romania pe o distanta de 1075 Km (reprezinta aproximativ 38% din lungimea sa totala). Dunarea intra pe pamant romanesc la Bazias si isi termina calatoria la Marea Neagra. Din cei 1075 Km pe care ii parcurge in aceasta tara, 354 Km ii parcurge exclusiv pe teritoriul tarii, iar restul reprezinta granita cu patru state: Serbia, Bulgaria, Republica Moldova si Ucraina.

Urmatorul element definitoriu este reprezentat caracterul de tara pontica. Romania este una din cele sase tari riverane Marii Negre cu o regiune de tarm ce insumeaza o lungime de 225 Km.

Relief

Principala caracteristica a reliefului Romaniei este faptul ca este foarte variat. In Romania exista aproape toate formele de relief existente pe glob. Carpatii reprezinta treapta cea mai inalta din tara si ocupa aproximativ 28% din suprafata totala. Cea mai inalta inaltime o intalnim in Muntii Fagaras mai exact in varful Moldoveanu (2544 m). Cea mai mare suprafata insa nu este ocupata de catre munti ci de catre dealuri si podisuri. Acestea din urma ocupa aproximativ 42% din suprafata tarii. Dealurile si podisurile Romaniei sunt asezate predominant in partile invecinate muntilor pe care ii inconjoara in mare parte. Din punct de vedere altimetric aceasta grupa de relief reprezinta treapta intermediara intre munti si campii, acestea din urma, intalnindu-se la altitudini mai mici de 300m. Cea mai inalta inaltime din cadrul unitatilor de campie o intalnim in Campia Pitestiului, iar cea mai joasa o intalnim in Campia Siretului Inferior.

Din punct de vedere altimetric cea mai mare intindere o intalnim in treapta hispometrica ce include inaltimi cuprinse intre 0 si 200 de metri (42% din suprafata tarii). Aceasta treapta este urmata de treapta cuprinsa intre valorile de 200 si 500 de metri care ocupa 31% din suprafata tarii. Treapta cuprinsa intre 500 si 1000 de metri ocupa 15%, iar cea cuprinsa intre 1000 si 1500 de mtri ocupa 8%. Restul de 4% este impartit de treapa 1500-2000m (3%) si inaltimile peste 2000m care ocupa 1% din suprafata tarii.

Formele de relief si diviziunile lor:

Clic pe harta pentru mai multe informatii despre o unitate de relief.

Harta relief

Formele de relief si diviziunile lor:

Campii

Dealuri si podisuri

Munti

 

Fauna si Vegetatia

Fauna si flora Romaniei poate fi studiata in functie de zone si etaje. Prima din aceste zone este reprezentata de zona stepei ce se intinde intre 0 si 200 de metri. In zona stepei propriu-zisa, vegetatia este fromata din ierburi (spinul vantului, colilia e.t.c.) si arbusti (maces, porumbar e.t.c.). Fauna stepei este reprezentata in general de rozatoare (soarecele de camp, popandaul, iepurele e.t.c.) si pasari (prepelita, vulturul plesuv, dropia si multe alte pasari). Tot in zona stepei se incadreaza si silvostepa care se diferentiaza de stepa prin faptul ca prezinta pe alocuri si paduri de stejar.

Urmatoarea zona este reprezentata zona padurilor ce se intinde in intervalul altimetric 200-1800m. Aceasta zona este impartita in trei etaje. Primul etaj este acela al padurilor de stejar si ocupa inaltimi cuprinse intre 150 si 500 de metri. In afara de stejar vegetatia din acest etaj este reprezentata si de gorun, cer, garnita, frasin, carpen, artar, ulm, paltin, jugastru si tei. Fauna acestui etaj este reprezentata de animale si pasari ca: lupul, pisica salbatica, jderul, veverita, vulpea, dihorul, cotofana, grangurul, cucul, sticletele, mierla, pupaza si multe altele.

Al doilea etaj este reprezintat de etajul padurilor de fag. Acesta se intinde intre 500 si 1200 de metri. Din punct de vedere al vegetatiei, acest etaj prezinta un amestec de fag, stejar si conifere. Fauna acestei zone este in mare parte aceiasi cu cea a etajului predecesor la ceare se poate adauga in unle zone si ursul.

Cel de-al treila etaj este acela al rasinoaselor care se intinde intre altitudinea de 650 de metri (deci se suprapune cu etajul precedent in partea sa inferioara) si 1800 de metri. Vegetatia este reprezentara de molid, brad, pin si larice care sunt amestecate in zona inferioara cu fagul si grounul. Fauna acestui etaj este formata din urmatoarele animale si pasari: ursul, cerbul, rasul, cocosul de munte, gainusa de padure e.t c.

Ultima zona este reprezentata de zona alpina care in etajul subalpin prezinta ienupar, jneapan, la altitudini mai mici de 2000 de metri, iar in etajul alpin (peste 2000m) intalnim pajisti alpine.

Clima

Clima Romaniei poate fi caracterizata la nivel general ca fiind te tip temperat-continental dar exista totusi diferentieri regionale. In principu, la o scara mai larga putem avem trei tipuri de clima in Romania. Primul tip este reprezentat de climatul temperat de tranzitie, care este si cel mai raspandit din tara. Datorita influentei mari pe care lantul carpatic o are asupra climei Romaniei, acest tip de climat poate fi impartit in climatul temperat de tranzitie din interiorul arcului carpatic si cel aflat in exteriorul arcului carpatic. In interiorul arcului carpatic influenta maselor de aer oceanice, tropicale si arctice, venite din partea vestica, sudica si nordica a continentului, au o mai mare influenta asupra climatului in functie desigur de anotimp. Astfel clima din acesta zona este caracterizata de temperaturi mai mari iarna si temperaturi mai scazute vara fata de partea aflata la exteriorul arcului carpatic. O alta diferenta intre cele doua zone este si faptul ca precipitatiile sunt mai multe si umezeala aerului este mai mare decat in zona aflata la est de arcul carpatic.

Cea de-a doua zona a climatului temperat de tranzitie este dispusa in partea exterioara a arcului carpatic. Acest climat este influentat de asemenea de catre lantul carpatic, care opreste masele de aer umed venite dinspre ocean si mediterana pe timp de vara. Acest fapt duce la temperaturi mai mari in partea exterioara lantului carpatic. Pe timp de iarna aerul arctic din nord, nord-est si est este blocat intre Carpati si Balcani, fapt care poate duce la temperaturi mai reduse in Campia Romana. Media anuala a temperaturii este undeva pe la 10.5 grade celsius.
Un alt tip de climat intalnit in Romania este climatul temperat semiarid pe care il intalnim in Dobrogea. Acesta este caracterizat prin o medie a duratei stralucirii soarelui mai mare decat in celelalte parti ale tarii (peste 2300 ore). Precipitatiile sunt si ele mai putine chiar si decat in zona Campiei Romane. Pe fasia de pe litoral influenta Marii Negre face ca precipitatiile sa cada destul de neregulat si duce la aparitia brizelor. In aceasta zona temperatura media anuala este de aproximativ 11.2 grade celsius.

Ultimul tip de climat este cel temperat montan. Acesta este caracterizat prin medii ale temperaturilor mai scazute si precipitatii mai abundente pe masura ce altitudinea creste. Temperatura medie anuala este de 3.5 grade celsius in muntii mai josi si -2,5 grade in zonele muntilor inalti. Valorile precipitatiilor anuale pot sa varieze intre 900 si 1500 mm in functie de altitudine. In partea din interiorul arcului carpatic, precipitatiile medii sunt intre 600 si 800mm, iar la exterior intre 400 si 600mm.

Populatia

Evolutia populatiei

[easy_chart chart_id=’638′]

Comentarii Facebook