Manastirea Sapanta-Peri

Manastirea Sapanta Peri se afla in comuna Sapanta din judetul Maramures, poarta hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si este o manastire de maici.  Dupa cel de-al doilea razboi mondial, tara noastra va suferi mai multe pierderi, astfel la reasezarea granitelor, lacasul sfant va ramane ucrainienilor.

Vechiul asezamant bisericesc a luat viata dupa anul 1391, cand nepotii lui Dragos Voda au binevoit sa daruiasca diverse bunuri si terenuri si a constituit vreme indelungata resedinta Episcopiei Romane a Maramuresului. Manastirea Sapanta-Peri, a constituit un important centru bisericesc si cultural, pana in anul 1783, cand este distrusa, pentru prima oara fiind traduse si facandu-se copii Evangheliilor si mai multor legende,

In anul 1997 manastirea este reinfiintata pe teritoriu romanesc din dorinta pastrarii traditiei si istoriei vechii Manastiri Sfantul Mihail din Peri, care astazi se pe teritoriul Ucrainei. Lucrarile constructiei au luat amploare in anul 1998 si au fost finalizate in anul 2003. Aceasta a fost ctitorita de catre parintele Grigore Lutai, respectand planurile arhitectului Dorel Cordos. In jurul anului 2005, in cadrul manastirii este incadrat un grup de maicute.

Arhitectura realizata in stil maramuresan, a infrumusetat manastirea cu poleiri de aur, insa expune de asemenea caracteristici unice printre care forma pentagonala a pridvorului, etajul in trepte, cu inaltimea de 56m si impunatoarea cruce de fier ce masoara 7 m in lungime si insumeaza greutatea de 400 kg, fiind vizibila de la mare distanta. Biserica de lemn a manastirii este una dintre cele mai inalte din lume, masurand 78m inaltime. Aceasta manastire reprezinta un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat de catre nici un calator prin aceste meleaguri.

Comentarii Facebook