Manastirea Ramet

Manastirea Ramet, se afla in comuna cu acelasi nume din judetul Alba, poarta hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, dateaza din secolul al XIV-lea si este o manastire de calugarite. Lacasul sfant, este considerat unul din cele mai vechi asezaminte de tip calugaresc al Transilvaniei, descoperindu-se aici, in urma cercetarilor arheologice, oseminte calugaresti vechi, inca din secolul XI. Aflata in Muntii Trascaului, de-a lungul raului Geoagiului, intr-un cadru natural deosebit, a constituit multa vreme un centru de interes, datorita vechimii si a locului greu de accesat.

Cel de-al treilea strat al frescelor zugravite pe zidurile interioare, a fost realizat de catre pictorul Mihu de la Crisul Alb in anul 1377. Mai intai, regele Matei Corvin si-a pus amprenta asupra bisericii, zugravind-o si infrumusetand-o, asa cum ne dezvaluie si inscriptia de la intrare, realizata in piatra, fiind urmat de Radu Voda si Mihai Viteazul, care la randul lor s-au ingrijit de restaurarea acesteia. In timpul Episcopului Emilian Birdas al Albei Iulia, cu ajutorul inginerului Eugen Iordanescu , s-a inaltat vechea biserica, cu 2,08 m mai sus,  ajutand astfel la mentinerea acesteia, in episcopatul sau, fiind ridicata si actuala biserica, care a pastrat in mare parte stilul traditional alaturi de alte imbinari ale elementelor arhitectonice.

Dupa anul 1918, Biserica este inclusa in lista monumentelor istorice, iar staretul Evloghie, in urma hotararii Sfantului Sinod, se ingrijeste de obstea calugareasca, manastirea avand sa fie una de calugari. Dupa anul 1955, functionarea manastirii urma sa fie inlocuita, devenind manastire de maici, lucrurile schimbandu-se din bine in mai bine, biserica veche fiind supusa mai multor reparatii, iar pictura restaurandu-se.

Comentarii Facebook