Manastirea Partos

Manastirea Partos, se afla in satul cu acelasi nume al comunei Banloc din judetul Timis, poarta hramul Inaltarea Sfintei Cruci si este o manastire de calugari. Aceasta dateaza din anul 1571, la mult timp dupa ce turcii ocupasera Banatul, ieromonahul Laurentiu Cernogorat, tipareste trei carti de cult, daruind manastirii o evanghelie dedicata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.

Sub conducerea turcilor, manastirea functiona ca si manastire de calugari. Intemeirea manastirii, a fost facuta conform mitului popular, in jurul secolului al XIII-lea, fiind innoita in secolul al XVI-lea, tot atunci fiind ridicat si paraclisul. Doua secole mai tarziu, a fost construita biserica mare in stil baroc, ctitorie a lui Marcu Mutiu infrumusetata prin decoruri sculptate si imbracata in icoane deosebite, zugravite de Nedelcu Popovici. Ctitorita de catre Marcu Mutiu.

Manastirea a fost reactivata in anul 1944, sub ingrijirea Centrului eparhial, functionand ca manastire de calugarite, linistea monahala fiind inlocuita in timpul comunismului de parohia Partos. Cativa ani mai tarziu, incepand din 1970 pana in anul 1980, au inceput lucrarile restauratoare asupra bisericii manastirii, la initiativa Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Nicolae al Banatului aceasta fiind considerata biserica parohiala.

In anul 2008, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului, decide in urma propunerii Consiliului Eparhial, reinfiintarea acesteia ca manastire pentru calugari.

Comentarii Facebook