Manastirea Humor

Manastirea Humor, este o manastire de maici, asezata in zona Vatra Dornei, Suceava, in apropierea localitatii Gura Humorului, fiind construita in anul 1513 si purtand hramul Adormirea Maicii Domnului. Aceasta a fost ctitorita de Marele Logofat Toader Bubuiog.

Atat in interior, cat si la exterior, picturile zugravesc sfinti, ingeri si icoane imparatesti. Pictura exterioara infatiseaza scene din asediul Constantinopolului, Judecata de apoi, sau Legenda fiului risipitor, impreuna cu mesaje si rugaciuni. Pictura interioara prezinta pietre de mormant, portrete ale pictorilor, icoane bizantine, tablouri votive, cina cea de taina sau ospetia lui Avram.

Potrivit traditiilor, se spune ca in perioada de domnie a lui Alexandru cel Bun, intre anii 1400-1432, in apropierea manastirii actuale, a fost inaltata o biserica din piatra, in apropierea apei Humorului. La o distanta de cateva sute de metri de ruinele vechii biserici de piatra, vrednicul Toader Bubuiog, incepe sa ridice o noua biserica, cu chilii si ziduri protectoare de jur imprejur.

In anul 1641, Vasile Lupu, construieste un turn impunator, de piatra care facea parte din zidurile manastirii, avand rol defensiv si de refugiu. Pentru prima oara, arhitectura moldoveneasca, include pridvorul deschis.

In anul 1653, biserica este incendiata de catre cazaci, urmand ca mai apoi, in anul 1783, habsburgii sa desfiinteze lacasul sfant, lucru ce a dus la ruinarea intregii constructii. Dupa ce Romania s-a unit cu Bucovina, in anul 1918, biserica a continuat sa functioneze. Mai tarziu, intre anii 1971-1972, incep si lucrarile de restaurare de care Voievodul Vasile Lupu s-a ingrijit.

Pe peretele pronaosului exista o pisanie in cinstea Fecioarei Maria:
“Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, la porunca si cu ajutorul evlaviosului domn Petru Voievod, fiul voievodului Stefan cel Batran, s-a inceput acest hram in numele cinstitei Adormiri a Preacuratei si Preabinecuvantatei noastre Stapane Nascatoare de Dumnezeu si Pururea Fecioara Maria, cu cheltuiala si prin osteneala robului lui Dumnezeu Jupan Toader, mare logofat, si a sotiei sale Anastasia, in anul 7038 august 15 si cand era egumen Chir Paisie” (7038 reprezinta anul 1530).

Mormantul ctitorului Toader Bubuiog si al sotiei acestuia Anastasia, se gaseste in camera mormintelor, pe piatra mormantului aflandu-se o inscriptie in limba slavona: “Aceasta piatra de mormant și-a impodobit-o pentru dansul și in timpul vieții sale Jupan Toader mare logofat ca sa fie pe mormantul sau, in zilele Domnului Petru Voievod, unde singur și-a pregatit mormantul și a trecut in lacașul de veci in anul 7047 luna ianuarie.” (1539).

In patrimoniul Manastirii, se gasesc mai multe obiecte de mare valoare: catapeteasma sculptata si aurita, jiltul domnesc, precum si cateva icoane pictate. Manastirea a fost inclusa in Patrimoniul National UNESCO, in anul 1993.

Comentarii Facebook