Manastirea Feredeu

Manastirea Feredeu, se afla in comuna Siria din judetul Arad, poarta hramul Sfantul Gheorghe, dateaza din secolul al XVIII-lea si este o manastire de calugari. Aceasta este asezata pe culmea unui deal la altitudinea de 427m, imprejmuita de padure, in vecinatatea izvorului de la care provine si denumirea. In apropierea locului, unde se inaltase biserica, exista si un schit cu paraclis langa izvorul a carei apa era considerata vindecatoare si facatoare de minuni, aici isi ducea zilele un calugar numit Filimon, urmand a sfarsi ucis de catre oastea turceasca, pentru sfidarea adusa cerandu-le cu crucea tinuta strans in mana sa paraseasca acele locuri.

In anul 1926, Nicolae Baru, ajuns preot, trimite Episcopului Aradului Grigore Gh. Comșa, o scrisoare in care avea sa isi exprime dorinta de a reda credinciosilor din așezarile ce erau amplasate in jurul Șiriei, a schitului dar si paraclisului de la Feredeu, urmand sa fie redata o bucata de teren unde se putea construi o capeladin partea Comitetului Urbarial din Siria.

In anul 1931, cu prilejul ceremoniei religioase si asezarea pietrei de temelie, a paraclisului ce avea sa poarte hramul “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” au participat credinciosi din toate partile Ardealului. Dupa inchiderea manastirii, in anul 1986 schitul este reinfiintat, incepand totodata si lucrarile de restaurare asupra bisericii si a paraclisului, care nu au rezistat multa vreme.

Reconstruita in intregime , biserica noua s-a bucurat de o pictura deosebita realizata in fresca in anul 1990 prin osteneala pictorilor Radu si Alexandra Jitaru. In acelasi timp, bisericii I s-au alaturat o serie de constructii si cladiri anexe, staretia si chiliile. 

In anul 2000, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, hotaraste sa transforme schitul de la Feredeu in manastire, in timpul staretului Ilarion Tauceanu, care s-a ingrijit de constructia ansamblului monahal.

Comentarii Facebook