Manastirea Arnota

Manastirea Arnota se afla in Comuna Costesti din judetul Valcea, poarta hramul Sfintii Arhangheli Mihail Si Gavril, a fost ctitorita de Matei Basarab, dateaza din anul 1634 si este o manastire de maici. Manastirea este asezata pe o culme muntoasa, in apropierea manastirii Bistrita, pe locul unui fost  asezamant bisericesc. Pictura a fost realizata un an mai tarziu de catre zugravul Stroe din Targoviste.

Manastirea Arnota este considerata unul dintre cele mai importante si valoroase monumente istorice, invaluit intr-o reprezentativa arta religioasa a Tarii noastre. Acesata a servit drept necropola domneasca, desi nu fusese conceputa astfel, mormitele ctitorului Matei Basarab cat si al tatalui sau odihnindu-se in pronaosul bisericesc. Initial, acestia fusesera inmormantati in locuri diferite, fiul la Targoviste, in anul 1654, iar tatal la Alba Iulia, in anul 1648.

In timpul domniei marelui carturar Constantin Brancoveau, s-a adaugat pridvorul cu turla, catapeteasma, scupltata in stil brancovenesc si au fost incepute lucrarile restauratoare in anul 1705. Asupra picturii initiale, a mai fost aplicat un strat de catre pictorul Ioanichie Sin Preda in anul 1705, urmand ca ultimele retusuri ale actualei picturi sa fie facute in anul 1753 de catre  popa Dumitru Ion. Sunt reprezentate scene din viata sfintilor incununate de rugaciuni, Botezul, Invierea Domnului, Cina Cea de Taina, etc. dar si portrete ale domnitorilor, Matei Basarab, impreuna cu sotia acestuia Elena, Vornicul Danciu si Constantin Brancoveanu.

Dupa anul 1852, Barbu Stirbei se ingrijeste de constructia manastireasca, construind o serie de anexe. O alta serie de reparatii au avut loc in anul 1934, constuindu-se un nou grup de chilii si amenajandu-se muzeul manastiresc, unde aveau sa fie pastrate cele mai valoroase obiecte bisericesti. Initial, Manastirea Arnota a functionat precum manastire de calugari, vreme indelungata, insa incepand cu anul 1999, acesta se transforma in manastire de maici.

Comentarii Facebook