Cetatea Neamt

Cetatea Neamtului, se afla in apropierea orasului Targu Neamt si a fost ridicata in timpul domniei lui Petru Musat, intre anii 1374-1391. Parte a ansamblului de fortificatii din Moldova secolului al XIV-lea, consolidata cu ziduri inalte de piatra, ce serveau drept aparare. Cetatea Neamtului,  a fost intarita de Stefan Cel Mare prin santuri adanc sapate, piloni de piatra si binecunoscutul pod, ce constituia accesul in cetate. Dupa domnia Voievodului Stefan, Domnitorul Petru Rares, a mai realizat lucrari de consolidare asupra cetatii, urmand ca mai apoi, Alexandru Lapusneanu,  a fost fortat sa darame toate cetatile, ca tara sa nu mai dispuna de aparare.

Mai tarziu, cu Petru Schiopul ajuns pe tron, s-a dispus refacerea cetatilor distruse si tuturor stricaciunilor produse. Dupa plecarea lui Mihai Viteazul, cetatea ramane in paragina, aceasta fiind restaurata de catre Domnitorul Vasile Lupu. In timpul domniei lui Constantin Cantemir, polonezii asediaza cetatea, parasind-o in timpul domniei lui Lupu Costachi. Dupa ce razboiul a luat sfarsit, in anul 1718, otomanii au poruncit distrugerea cetatii, unde austriecii erau refugiati. Urmeaza apoi o lunga perioada in care cetatea este lasata in stare de degradare, pana cand Domnitorul Mihail Sturdza, da ordin de restaurare a cetatii, fiind declarata monument istoric in anul 1866, urmand ca mai tarziu, dupa anul 1968, arhitectul Stefan Bals, sa se ingrijeasca de aceasta.

Ultimele lucrari efectuate, fiind si cele care au redat cetatea circuitului turistic, au fost realizate incepand cu anul 2007, datorita fondurilor europene. In incinta cetatii, se afla mai multe incaperi, cele mai interesante fiind: sala de arme, sala de mese, sau inchisoarea.

Comentarii Facebook