Manastirea Vodita

Manastirea Vodita – Caransebes, este amplasata in vecinatatea satului Varciorova, comuna Bolvasnita, a fost ctitorita de Cuviosul Nicodim cel Sfintit de la Tismana (1310-1406) si este o manastire de calugari. Aceasta impartaseste aspectul unui castel medieval cu bastioane in colturi, aflandu-se pe varful unei stanci, imprejmuite de culmi stancoase si impadurite, reprezentand unul dintre primele monumente arhitecturale romanesti, construite in plan triconc.

Manastirea a fost ridicata in anul 1369, pe locul unui fost asezamant bisericesc din lemn, constructia fiind finalizata trei ani mai tarziu. Ajutat de catre mesterii locali, monarhii si ieromonarhii vremii, totodata primind sprijin material din partea domnitorilor Basarabeni, Radu Negru Voievod (1377- 1383), fii acestuia Dan I (1384-1386) si Mircea Cel Batran (1386-1418). Staretul Nicodim a reusit sa imbrace manastirea intr-o arhitectura specifica cu  zugraveli deosebite si decoratiuni.

Manastirea reprezinta una dintre cele mai vechi ctitorii ce a fost atestata documentar, dar si primul asezamant monahal al tarii noastre, administrat autonom, in anul 1374, intemeietorul Nicodim,  primind in dar, din partea Domnitorului Vladislav Voda (Vlaicu Voda), statutul juridic si canonul de autocarmuire, samovlastie, dreptul de a-si alege carmuitorul, pana atunci comunitatile monahale aflandu-se sub autoritatea mitropolitului. In 1375, Banatul Severinului fiind cucerit, cuviosul Nicodim, pleaca la  Constantinopol.

Refacuta in timpul domniei lui Vlaicu Voda, dupa anul 1400, Vodita II avea acelasi plan triconc insa deosebirea consta in bolta ingustata de sistemul de sustinere, innoita mai apoi in anul 1689 de catre Cornea Brailoiu, manastirea are de suferit in urma razboiului austro-turc din anul 1718, fiind reinfiintata in anul 1990, datorita Mitropolitului Olteniei Nestor Vornicescu si sprijinului oferit de catre Staretul Nicodim Nicolaescu odata cu inceperea lucrarilor de restaurare si construirea grupurilor de chilii.

Comentarii Facebook