Manastirea Dragomirna

Manastirea Dragomirna, este o manastire de maici, asezata in satul Mitocu Dragomirnei, comuna Dragomirna, in imediata apropiere a padurii, la distanta de aproximativ 12 km de Orasul Suceava, in Judetul cu acelasi nume. Manastirea a fost construita intre anii 1602-1609, purtand hramul Pogorarea Sfantului Duh, ctitorita de catre mitropolitul Moldovei, Anastasie Crimca, asa cum confirma si pisania slavonica aflata in naos, deasupra usii de la intrare:

“In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh care se cinsteste in Sfanta Treime, unui Dumnezeu si Preacuratei Sale maici si Sfantului si dreptului Enoh si sfantului prooroc Ilie si sfantului Ioan Teologul au zidit aceasta biserica smeritii slujitori si inchinatori Sfintei Treimi, chir Anastasie Crimcovici, fost episcop de Radauti si dumnealui Lupu Stroici marele logofat si fratele domniei sale Simion, mare visternic, in zilele evlaviosului domn Io Ieremia Voievod si ale prea iubitilor lui fii Ioan, Constantin, Alexandru si Bogdan Voievod, in anul 7110, iulie 27 si inchinata sfintilor, dreptul Enoh, Ilie si Evanghelistul Ioan”(1602).

Sub o lespede de piatra, lipsita de orice inscriptie, se afla mormantul mitropolitului Anastasie Crimca, inmormantat in anul 1629, in pronaosul bisericii.

Manastirea Dragomirna, a fost pradata de mai multe ori, gasindu-si linistea in preajma anului 1763, atunci cand Monarhul Paisie, ajunge staret la Manastire. Intre anii 1961-1976, s-au realizat lucrari de restaurare, de la refacerea zidurilor, acoperisului, turnurilor, pardoselilor, pana la refacerea chiliilor. 

Pictura prezinta scene din viata lui Isus si elemente traditionale din folclor. In patrimoniul Manastirii se gasesc obiecte foarte valoroase, de factura artistica si documentara: icoane, epitafe lucrate minutios cu fir de aur si argint, dar si crucii de lemn ferecate cu argint cat si alte obiecte de cult.

Comentarii Facebook